Ekonomiska mål & drömmar

Målet med mitt sparande och aktieintresse är som många andra bloggare där ute att få ihop så pass mycket pengar att jag  kan leva på avkastningen och därmed vara ekonomiskt oberoende. Anledningen är att jag vill kunna följa mina drömmar, jobba med egna projekt och känna mig mer fri. Jag älskar även att skriva och ägnar en stor del av min fritid till det – något jag drömmer om att få mer tid till.

Hur mycket pengar behövs för att vi ska bli ekonomiskt oberoende?

Det varierar ju såklart efter levnadskostnader. Först tänkte vi (min sambo och jag) att vi behöver runt 5 miljoner var men nu har vi insett att det räcker med cirka 3,5 miljoner var eftersom vi hellre lever enkelt, bor mindre, kanske bara hyr vår bostad, inte konsumerar så mycket utan istället prioriterar att spendera dagarna som vi vill. Det finns ju en känd 4%-regel som säger att du kan lämna yrkeslivet den dag du kan bekosta ditt leverne på 4% av ditt sparkapital, förutsatt att detta kapital är placerat på börsen. Jag tänker också att om jag idag behöver 15.000 i månaden för ”att leva” kommer det att minskas dagen jag fyller 65 då jag även får allmän pension (jag har själv knappt någon tjänstepension att tala om). Då kanske det räcker med 10.000 från min egen portfölj.

Ekonomisk fri – Hur lång tid tar det?

Om man sparar 50% av inkomsterna sägs det att det tar cirka 15 år. Vid bloggens start var jag dock gravid, utan jobb och sedan kom mammaledighet och två års studier. Jag försökte spara men det handlade snarare om 500 kr, max en tusenlapp per månad.  I september 2020 började jag jobba heltid igen och har nu en riktig månadslön för första gången på många år. Jag kommer även försöka med lite små projekt vid sidan av och hoppas att det kommer in lite pengar den vägen också.

Mitt sparande

  • Mitt mål är att spara cirka 50% av lönen, minst 10.000 i månaden i 15 år.

Ja, det kommer ju inte bli enkelt men jag tror på att sätta mål, drömmar och göra allt för att försöka uppnå de även om det kan verka orealistiskt och omöjligt!

Jan Bolmesson som driver bloggen rikatillsammans har en bra kalkylator här som vi bland annat använt när vi räknat.