Spara till barn: 3 år och 100.000 på kontot

Att spara till vårt barn ansåg vi var en självklarhet från dag 1. Foto av maitree rimthong från Pexels

Att spara till vårt barn var något vi började med så snart vi fick det första barnbidraget. Vår son har redan cirka 100.000 på kontot. Det är mer än vad jag själv har haft i sparpengar under största delen av mitt liv och jag är snart 40 år. Galet va! Mina föräldrar inget sparande till mig och jag kan inte räkna med att ärva särskilt mycket heller. Det är nog en anledning till att jag är så inne på ekonomi och vill kunna ge min son det. Min partner tycker likadant. Hans föräldrar hade inte heller något sparande till honom.

Hur kan en 3-åring ha 100.000?

  • Vi har satt in pengar på kontot varje födelsedag och julafton. Han har fått julklappar och presenter men kanske lite mindre och billigare saker så att vi har kunnat spara en summa också.
  • Vi har sparat hela barnbidraget under tre års tid, vilket blir 15.000 kronor per år och då 45.000 kronor.
  • Vi har sparat i aktier och fonder vilket har gjort att pengarna har ökat. 
  • Han fick även ta över mitt Nordnet konto där det redan låg 10.000 kronor i dåliga investeringar som hade gått back mycket att jag bara lät de vara. Samma gällde min killes konto. Så en bra start har också påverkat. 

Det kommer säkert att gå ner och kanske halveras någon gång men jag tycker ändå det är roligt att kunna spara till honom.

Lästips: Vår sons portfölj på Shareville- dock en gammal version

Spara till barn: Vad ska sparpengarna gå till?

Igår sa min sambo och pappan till sonen att han vill att det ska gå till en lägenhet. Jag tänker att det också ska gå till dyrare utgifter när han blir större. Gav som förslag när han vill ha en tröja för 1000 kr. NEJ! Det får han inte, sa min sambo då. Men jag menade ju inte att pengarna ska gå till kläder utan snarare om han kommer och säger att han verkligen verkligen vill ha något. Då har man möjligheten att köpa det. Kanske en moppe eller en resa med sina kompisar. Jag vill i alla fall ha möjligheten att kunna ge mitt barn det och för att kunna göra det så shoppar jag det mesta på loppis, second hand och av privatpersoner. Han är ännu bara tre och älskar att gå till second hand butiker och köpa leksaker. Det blir ju annorlunda när han blir äldre men än så länge fungerar det fint.

Hur mycket sparar du till ditt/dina barn?

Du kanske också gillar: